Bijzonder speciaal

Uniek zijn, je bijzonder voelen. Wie wil dat nu niet? In onze maatschappij wordt het steeds belangrijker om jezelf te onderscheiden, om authentiek te zijn, jezelf te ontplooien. Uniek zijn betekent ‘enig in zijn soort, niet veel voorkomend’.

Hoewel we uniek willen zijn, willen we toch ook niet al teveel opvallen. Want ja, mensen gaan dan mogelijk kijken en praten. En dat vinden we dan vaak weer niet zo prettig.

Maar wat als je uniek bent op een manier die je zelf totaal niet in de hand hebt? Op een manier die je liever kwijt bent dan rijk?Uniek zijn op een manier die ik niet wil, is iets dat bij mij eerder gewoon is dan een uitzondering. Hier volgen wat voorbeelden:
O Ik heb een ernstige en zeldzame vorm van herpes. Door die herpes heb ik aan één oog maar 60% zicht.

O Een zeldzame immuunsysteemstoornis staat ook op mijn lijstje van uniekigheid. In de meeste gevallen slaat de behandeling aan. Bij mij niet.

O De meeste vrouwen op deze wereld krijgen knikkende knieën van mooie mannen. Ik voel niets aan mijn knieën als ik mannen zie.Het wordt een ander verhaal als ik een mooie vrouw tegenkom. Dan gaat mijn hart ineens rare capriolen uithalen.

O 80% van de bevolking is niet hoog sensitief. Laat ik nu net bij die 20% horen die dat wel is.

O Als ik praat dan blijf ik hangen en haken, de ene keer erger dan de andere keer. Mensen denken dan wel eens dat dit aan mijn IQ ligt, maar geloof me, dat heeft er niets mee te maken. Hoewel ik gekke bekken kan trekken, rare geluiden kan produceren of juist stiltes creëer terwijl ik midden in een zin ben, mankeert er geestelijk niets aan mij.

O Tot aan mijn 18e had ik een droom: kleuterjuf worden. Deze viel in duigen toen ik van school werd gestuurd omdat ik de rekentoets 3x niet had gehaald. Ik bleek dyscalculie te hebben, iets wat in die tijd nogal onbekend was.

O Verder heb ik extreme menstruatiepijn die door artsen vergeleken wordt met weeën. Ik hoef daar vast niet aan toe te voegen dat dat geen pretje is. Pijnstilling? Die helpt niet afdoende.

O Mijn gehoor is beschadigd aan één kant door vele, vele oorontstekingen. Een gehoorapparaatje zal mij niet helpen.

O ME en POTS helpen me ook niet echt om me normaal te voelen. Juist daardoor voel ik me nog meer onbegrepen en bijzonder.

O Nu we weer richting het voorjaar en (hopelijk) lekker zomers weer gaan, doen we onze benen beetje bij beetje weer bloot.

Maar tante Gerhilde gaat daar dit keer helaas niet aan meedoen. Vanaf vrijdag mag ik mijn benen van boven tot onder in steunkousen verpakken.

Afgelopen week overkwam me weer iets bijzonders. Ik moest naar de endodontoloog naar aanleiding van een bijzonder abces dat ik had aan mijn kaak afgelopen december. Endodontologen zijn tandartsen die zeer gecompliceerde behandelingen kunnen uitvoeren. Mijn eigen tandarts kon dit dus niet en de kaakchirurg vond de endodontoloog een betere optie in verband met mijn immuunsysteemstoornis.

Terwijl de endodontoloog en haar assistente bezig waren, hoorde ik meermalen kreten van verbazing. De wortels waren veel korter dan verwacht en gedacht door eerdere metingen en foto’s. Ook bleek er een extra kanaal aanwezig te zijn. Daardoor was ineens helder waarom onder die dode kies een ontsteking kon ontstaan. Iets dat niemand wist was dat één kanaal lek was. Maar toen ik tegen het plafond opvloog was dat wel duidelijk.

Dit is echt heel bijzonder, aldus de endodontoloog.

Verder was de kies al aan het uithollen vanbinnen waardoor ze op bepaalde plekken niet meer konden komen. Ook was er een kanaal waarvan ze het bloeden niet konden stelpen.

Dit alles maakte dat ze de behandeling niet in de twee uur die hiervoor gepland stonden konden afmaken. En moet ik dus nog een keer terug komen. Had ik al iets gezegd over extreem hoge tandartsrekeningen? ‘Dit is bizar’, is iets wat de endodontoloog vaak heeft gezegd.

Hoe uniek wil en kun je zijn? Fysiek zou ik liever gewoon ‘gewoon’ zijn. Maar nu dat niet het geval is, weiger ik om alleen bovenstaande opsomming te zien als tante Gerhilde want ik ben veel meer dan dat. Ik HEB wel rare dingen, maar ik BEN ze niet. Al moet ik mezelf soms wel helpen herinneren dat ik meer ben dan mijn gekkigheden. Want voor je het weet zijn alleen die gekke dingen onderwerp van gesprek en gaat mijn echte ‘ik’ naar de achtergrond.

Ik HEB wel rare dingen, maar ik BEN ze niet.

Ik doe ook graag dingen net wat anders dan ‘gewoon’. Is dat mijn kont tegen de krib gooien? Dat zou kunnen. Maar nee, ik denk niet dat ik dingen anders doe om me af te reageren of om dwars te zijn. Ik doe dat omdat ik vind dat dat het beste, leukste of mooiste is.
En jij? Weet jij wat je ten diepste wil en vindt? En durf je dat dan uit te voeren? Durf jij te zijn wie je bent?

Bijzonder veel liefs, tante Gerhilde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s