Ben ik dit?!

8 april 2019

Vaak denk ik dat ik mezelf na jaren van therapie, zelfontplooiing, reflecteren en dergelijke wel goed ken. Maar dan zijn er ineens weer situaties waarin ik ontdek dat dit niet helemaal het geval is.

Mensen die op wintersport gingen maakten me verdrietig en bozig. Nu de lente in aantocht is plannen veel mensen hun (volgende) vakantie. Of een weekendje weg. Weer anderen gaan er tussenuit. Of een dagje uit. Achteraf hoeven ze fysiek geen grote rekening te betalen.
Ik probeer blij te zijn, maar het lukt me niet meer. Het enige wat ik denk als ik zulke berichten hoor is: ik wil dat ook! Of: waarom jij wel en ik niet?!

Het voelt oneerlijk dat ik dat niet kan.

Hoewel zulke berichten veel in me oproepen, wil ik wel op de hoogte zijn van wat de mensen om mij heen uitspoken en naar welke plek ze zich gaan begeven op de wereldbol.
Het steekt dat andere mensen, naar het lijkt, eindeloos dagjes weg kunnen en vakanties kunnen plannen. Zowel het geld is er als de (fysieke) omstandigheden. Het voelt oneerlijk dat dit bij mij niet het geval is. En als ik dan een keer een dag(deel) weg ben, dan voel ik me vaak toeschouwer in plaats van deelnemer omdat deelnemen te vermoeiend is. Als ik niet oppas verpest dat mijn uitje, en dat is niet iets wat ik wil.
Wanneer ik mountainbikers of wandelaars voorbij zie komen, raak ik gefrustreerd omdat ik dat niet meer kan.

Deelnemen is te vermoeiend.

Mensen die het leuk hebben op hun werk, mensen die allerlei mooie dingen kunnen maken, mensen die iets toevoegen aan deze wereld, kortom iedereen die leuke en/of gewone dingen doet raakt een snaar in mij.

Net als ik voor de zoveelste keer gefrustreerd raak bij het horen van mensen die dingen (gaan) doen, lees ik de volgende woorden: heb je naaste lief als jezelf. Ik denk: ja dat weet ik wel. Ik hou van mensen dus dat zit wel goed. Maar ergens steekt er wat en de woorden blijven door mijn hoofd spoken.
Enige tijd later besef ik, voel en ervaar ik ineens de betekenis van deze woorden. Als ik van mijn naaste moet houden als van mezelf, dan betekent dit dat ik ze al het geluk van de wereld moet en mag gunnen. Ongeacht of ik het wel of niet heb.
Geschokt pak ik het woordenboek en zoek ik het woord ‘jaloers’ op om zeker te zijn van mijn realisatie: Er staat:  ‘Jaloezie is een gemoedstoestand of een emotie waarbij men wenst te verkrijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander het niet had.’ Mijn hart slaat een paar slagen over. O hemel, ben ik dit echt? Vandaar dat ik me zo naar voel, ik ben hartstikke jaloers! Het schaamrood stijgt naar mijn kaken.
Hoe kom ik hier vanaf? Is jaloezie gewoon iets menselijks en moet ik niet te hard zijn voor mezelf? Of is het mogelijk dat ik mijn geest zo beoefen dat ik jaloezie kan voorkomen? Of een combinatie?

Ik ga op zoek naar hoe je jaloezie en lijden kunt omdraaien naar iets goeds.
In Nelson Mandela vind ik een goed voorbeeld. Voordat hij de gevangenis inging, was hij een gefrustreerde, opstandige en boze man. Na 27 jaar kwam er echter geen gebroken man naar buiten, maar een ontzettende edelmoedige man. Hoe komt het dat lijden niet alle mensen breekt? Nelson Mandela heeft betekenis in zijn lijden kunnen vinden waardoor hij niet verbitterd is geraakt. Wanneer je dit niet kunt en je alleen gefocust bent op dat wat je niet hebt of kunt, raak je verbittert omdat het allemaal zo zinloos voelt en lijkt. Als je betekenis kunt vinden in je lijden, al is het nog zo klein, dan kan dat je louteren. Het helpt je groeien, het schaaft je en maakt je edelmoedig.

Een mooie uitspraak van Desmond Tutu: ‘Sereniteit, vrede en kalmte ontwikkel je niet ONDANKS lijden. Dit ontwikkel je DANKZIJ lijden.’ Wat een les. Wat een realisatie.

Ik weet dus wat me te doen staat. Wish me luck.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s