Heftige realisaties

Ben jij een pessimist of een optimist? Ik prijs mezelf al jaren gelukkig dat ik een echte optimist ben omdat me dat veel gebracht heeft. Totdat de realiteit me vorige week inhaalde. Ik besefte ineens dat je als optimist niet altijd het hele plaatje ziet. Je ziet maar een deel, namelijk alleen de hoop/het goede/de mogelijkheden. Deze eenzijdige kijk kan je inderdaad veel brengen, maar het ontneemt je ook wat, zo kwam ik achter.

Heb ik het wel echt, echt beseft?


Hoewel ik al 4.5 jaar aan het aftakelen ben, heb ik het nooit zo serieus genomen. Of moet ik zeggen ‘nooit echt, echt beseft waar het heen kan gaan’? Niet dat ik het niet moeilijk heb (gehad) met mijn situatie. Maar om mezelf op de been te houden, probeer ik mijn zegeningen te tellen. Te kijken naar dat wat ik nog wel kan en heb. Te genieten daar waar het kan.
Op een bepaald niveau heb ik weggeduwd dat het al jaren alleen maar slechter met mij gaat. Anderhalf jaar geleden vertelde mijn internist dat ik uitbehandeld was. Heb ik toen wel echt beseft wat dat inhield? Ik heb er in elk geval weinig aandacht aan besteed en dacht dat ik wel weer op zou knappen.

Er knapte iets in mij.


Vorige week was daar een arts die met wat metingen, onderzoeken en getallen mij in een paar seconden liet zien hoe ziek ik ben. Ik kon er niet meer omheen en de schrik zat in, om en op mijn hart. De arts vertelde mij ook dat, wanneer ik geen behandelingen zal doen, ik geen jaren meer te leven heb. Mijn hele systeem was, en is, hierdoor zo van slag. Toen ik ook de medicatie niet kon verdragen (opstandige maag, darmen en slecht werkende lever) en moest stoppen dacht ik: dit kan wel eens helemaal verkeerd aflopen, over een jaar leef ik misschien niet meer. Er knapte iets in mij en ik verdween in een cocon.

Mijn uitdaging voor de komende tijd? Uit mijn cocon komen, zien wat er te zien valt, voelen wat gevoeld moet worden. Doorgaan met de behandelingen. En toch ook een beetje optimisme blijven houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s