Morgen is onbekend

Al zolang ik me kan herinneren wil ik ontwikkelingswerk doen. De keren dat ik op ‘ontwikkelingspad’ was, voelde ik me op mijn plek en werd het verlangen alleen maar sterker.

Maar wat heb je aan zulke dromen als je inmiddels ernstig ziek bent? Ik krijg vaak te horen dat ik hoop moet houden en vooral moet blijven dromen. Wist je dat je moed nodig hebt om te hopen en te dromen?
Misschien komt er een dag dat mijn ‘ontwikkelingswerkdromen’ werkelijkheid worden. Misschien ook niet. Ondertussen doet het me pijn te weten dat er kinderen zijn die hulp nodig hebben maar geen hulp krijgen. Om de simpele reden dat er geen hulp verkrijgbaar is. Het stoort me dat er landen zijn waar op de scholen weinig tot geen onderwijs gegeven wordt. Met alle gevolgen van dien. En dan hebben we het nog niet eens gehad over landen die meisjes uitsluiten van onderwijs. Frustratie.

Ik vecht al een tijdje met mijn dromen. Is blijven dromen zelfkastijding? Of geeft het hoop en een reden om te blijven vechten? Is blijven dromen hetzelfde als de werkelijkheid niet willen zien?
Desmond Tutu zegt dat je meer vreugde in je leven kunt ervaren wanneer je accepteert dat wat er is, hij zegt: ‘Acceptatie helpt ons de volheid van vreugde binnen te treden. Het helpt ons om het leven te omarmen op zijn voorwaarden, in plaats van ons verzetten tegen het feit dat het niet is zoals wij willen.’ 

Het leven omarmen op zijn voorwaarden.

Bam, die zit. Ik ben heel erg bezig met het leven NIET te omarmen zoals het is. Ik wil niet accepteren dat wat er is, ik wil immers hele andere dingen. Maar nu ik ziek ben kan dat allemaal niet. Wat tot gevolg heeft dat ik het heden niet genoeg op waarde schat. En daarmee doe ik mezelf, en anderen, tekort.

Ruan Josh en Franja du Plessis zingen het zo mooi (in het Afrikaans):
‘De tijd van mijn leven is nu. (…) Gisteren is weg en zal ik nooit terugkrijgen, morgen is nog onbekend voor mij. Alles wat ik heb is vandaag. En daar wil ik het beste van maken.’


Een gedachte over “Morgen is onbekend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s