In het ziekenhuis

Daar lag ik dan met mijn goeie gedrag: op de kraamafdeling van het ziekenhuis in Ede. Tussen de pijngolven door vond ik nog de ruimte om mezelf op de kop te geven. Want dat ik hier was beland, dat vond ik echt ontzettend stom van mezelf.

Hoe en waarom ik in het ziekenhuis ben beland? Laten we even teruggaan naar het begin van dit gebeuren.
Van de week werd ik op een ochtend wakker en ik was erg beroerd. Tijdens het eten werd dit erger en kreeg ik pijn in de buik. Ik heb een warme kruik gemaakt, pijnstillers genomen en ik ben op bed gaan liggen met de gedachte: het gaat wel weer over. Al weken heb ik moeite met eten, vaak valt het verkeerd en dat geeft veel ongemak, soms komt het er weer uit. Maar er was steeds wel een verklaring voor, tenminste dat vond ik: misselijk van de pijn, misselijk door de griep, spanning, etc. Dit keer was het anders dan anders, de pijn werd niet minder maar juist meer. Tegen de avond kwamen er watervallen van zweet mijn lichaam af zetten en ik wist door de enorme pijn niet meer waar ik het zoeken moest. Voor de zoveelste keer in een paar weken tijd belde ik de HAP. Ik moest meteen komen.

Ik werd naar de Spoed Eisende Hulp gestuurd

Heel even heb ik overwogen om met de scoot naar het ziekenhuis te gaan, die paar meter. Maar al vrij snel had ik door dat dat gekkenwerk zou zijn. Ik besloot een vriendin te bellen die dichtbij woont, gelukkig kon en wilde ze mee. Eenmaal gezien door de arts bij de HAP werd ik doorgestuurd naar de Spoed Eisende Hulp. Daar aangekomen volgden er allerlei onderzoeken. De artsen waren bang voor een scheur in mijn maag, maar dat was gelukkig niet zo. De uitslag: ik heb ‘slechts’ last van gaten in mijn maag, ook wel maagzweren genoemd. De artsen besloten dat ik moest blijven omdat ze er niet zeker van waren hoe dit zich zou ontwikkelen. Er was wel een probleempje: in het hele ziekenhuis waren nog maar 3 bedden beschikbaar en ze moesten 8 mensen opnemen. Er ging enige tijd overheen maar uiteindelijk was het dan zover: er was een bed vrij voor mij. En wel op de kraamafdeling. 

Een vreselijke nacht is wat volgde. Niet dat de (aanstaande) moeders en baby’s me wakker hielden, ik heb niets van hun aanwezigheid gemerkt. Het was de pijn die me kwelde. Ondanks de pijnstilling werd de pijn steeds erger. Ik heb liggen kronkelen, kermen en huilen van pijn en ellende. Een arts werd opgeroepen en ik kreeg morfine toegediend. Dat was letterlijk en figuurlijk een verademing! 
De volgende ochtend kwamen de artsen weer langs. Omdat de medicatie zijn werk deed, mocht ik naar huis. Ik kreeg medicatie mee, samen met instructies en de verwachtingen.

Had dit voorkomen kunnen worden?

Hoe ik aan maagzweren kom? Niet door het helicobactervirus zoals de meeste mensen met maagzweren. Ik heb ze gekregen door de pijnstilling die ik de afgelopen drie weken heb geslikt, de zogenaamde NSAID’s. Een paar weken terug ben ik ook op de HAP beland in verband met een ontsteking, een op hol geslagen hart en, zo bleek, spierpijn op de borstkas. Een week daarna werd er ischias (beknelde zenuw) geconstateerd en mij werd geadviseerd om door te gaan met de pijnstilling die ik al slikte. In principe had het met al die pijnstillers en mijn maag goed moeten gaan omdat ik standaard maagbeschermers slik. De praktijk was echter iets anders dan de theorie.

Had dit voorkomen kunnen worden? Ik weet het niet. Ik heb soms zoveel klachten dat de ik pijnen ‘vergeet’ omdat andere pijnen harder schreeuwen en de aandacht opeisen. Waarschijnlijk heb ik niet de juiste stappen ondernomen, of te laat, en dat is flink balen. Maar ik heb er van geleerd… Achteraf denk ik dat het niet nodig was om mezelf zo ontzettend op m’n kop te geven toen ik in het ziekenhuis lag. Volgens mij is het de hoogste tijd dat ik met wat meer zelfcompassie naar mezelf ga kijken.

3 gedachten over “In het ziekenhuis

 1. Tjonge wat een tegenvaller. Je hoeft t jezelf echt niet te verwijten hoor! Kan me voorstellen dat het erg lastig is met jou klachten om eruit te filteren wat een alarm bel is em wat niet. Heel veel sterkte en beterschap!

  Like

 2. Dag Gerhilde,

  Zou je mij jou adres willen sturen zodat wij jou nog mogen verrassen voor de as. kerstdagen?
  Gert van Leeuwen uit Opheusden 06-20014936
  Wij zien elkaar regelmatig bij Rogier Zwijsen in Driebergen

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s