Bescherming

Verschillende mensen hebben aan mij gevraagd hoe het met mij gaat in deze gekke tijden en of ik bang ben. Erg lief dat er aan mij wordt gedacht, dat waardeer ik erg.

Afgelopen week was ik bij de huisarts en zij adviseerde mij om in thuisisolatie te gaan uit voorzorg tegen het coronavirus. Inmiddels lijkt dat wat ik doe veel op wat velen van ons nu ook doen, namelijk thuisblijven en sociale contacten zoveel mogelijk mijden.

Eén lege week is goed te doen

Als je uit mijn week de paar sociale contacten schrapt, blijven alleen de momenten van zorg over. Denk hierbij aan de fysiotherapeut, huishoudelijke hulp en om de week Driebergen.

Nu ben ik het vele thuiszijn inmiddels wel gewend. Maar nu ik thuis moet blijven en niemand weet voor hoelang… dat is wel even andere koek.
Eén lege week (zonder bezoek of uitstapjes) is goed te doen. Het wordt anders als het er twee zijn. Of wanneer het er misschien vijf, zes of acht gaan worden. In dat geval ga ik het hier in m’n huis wel lastig krijgen. Gelukkig zijn er dingen zoals (video)bellen!
Zoals ik al zei heb ik wel vaker een lege week, en soms vind ik dat wel prettig. Want in een lege week kom ik toe aan Gerhilde-dingetjes. Dingen die niet lukken als er bezoek komt of wanneer ik medische afspraken heb, simpelweg omdat dan mijn energie daar naartoe gaat.

Het virus kan zeer gevaarlijk zijn voor mij

Maar een lege week is niet altijd gemakkelijk. Wat ik merk is dat, nu mensen naar huis worden gestuurd vanaf werk en de horeca en allerlei andere uitgaansmogelijkheden gesloten zijn, mensen doorhebben dat veel thuiszitten best pittig is/kan zijn. Waardoor er meer begrip en inlevingsvermogen ontstaat voor mij en voor vele andere chronisch zieken en/of beperkten. Hoewel dat hele corona-gebeuren niet prettig is, met het toegenomen begrip ben ik wel blij eerlijk gezegd 😊.

Je vraagt je misschien af waarom mijn huisarts mij uit voorzorg adviseert om in thuisisolatie te gaan. Dat is niet alleen omdat ik een slechte conditie heb, maar ook omdat ik een zeldzame immuunsysteemstoornis heb. Ik behoor dus tot de kwetsbare groep en het coronavirus kan zeer gevaarlijk zijn voor mij.

Het stofje dat ik nagenoeg ontbeer is interferon gamma. Je lichaam maakt dit aan wanneer bacteriën, virussen en/of schimmels binnen willen dringen. Wanneer je  interferon gamma-aanmaak op orde is, maak je er duizenden aan per dag. Mijn lijf maakt er 18 aan. Bijna een lachwekkend aantal. Je kunt je voorstellen dat ik dus sneller en ernstiger ziek word van een virus dan een gemiddeld iemand.

Ik ben (nog) niet bang met betrekking tot het coronavirus. Wel voel ik de spanning die er in de lucht hangt. Verder probeer ik alert en voorzichtig te zijn, de ontwikkelingen te volgen en de adviezen van het RIVM na te leven.

Tot slot wil ik vanaf hier iedereen die ziek is, of op welke manier dan ook getroffen is door het coronavirus veel sterkte wensen!

Liefs, Gerhilde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s