Ingewikkeld

Laatst vertelde ik een beetje geïrriteerd en ongerust aan de fysio dat het niet meer zo goed ging. Al weken zit ik op de 5 á 6 uur uit bed per dag, van groei was geen sprake meer. En als ik dan eenmaal weer op bed lag, dan lag ik voor pampus. Ook vertelde ik dat ik klaar was met ‘leuke dingen doen’. Ik wilde mountainbiken, koken, bakken, of nog beter: iets zinnigs doen. Alles wat ik deed ging nutteloos aanvoelen en ik had het idee dat ik in een sleur was beland. Daar werd ik allesbehalve vrolijk van.

Ik was in een sleur beland

De fysio keek me even aan en vroeg hoeveel uur ik uit bed was per dag en hoe ik die uren vul. Waarop ik antwoordde dat dat dus nog steeds die 5 á 6 uur is, verdeeld over 2x 3 uur. Ze keek me nog eens aan en zei: ‘Als ik je zo hoor begrijp ik dat je voor je gevoel een beetje vast zit. Maar ik ben wel blij met hoe het gaat, het gaat helemaal volgens het boekje.’ En ze legde maar weer eens uit dat de curve in het begin het snelste stijgt. Daarna vlakt de curve af, maar dat betekent dus niet dat er geen groei meer is. Het gaat alleen langzamer. Als er geen achteruitgang te bespeuren is, dan is er in principe niet zoveel aan de hand. Deze stap kost dan gewoon wat meer tijd. En die tijd mag ik mezelf geven. De 5 á 6 actieve uren die ik op een dag heb, lijken mijn nieuwe basis te zijn geworden en het zal steeds wat minder vermoeiend worden. De volgende stap komt wel, die dient zich vanzelf wel aan. Blij en opgelucht ging ik weer naar huis. Blijkbaar heb ik het nodig dat iemand me daar af en toe aan herinnert.

Maar het gevoel van sleur bleef en ik ging op zoek naar de oorzaak. Die bleek vrij simpel te zijn: ik wilde niet weer te hard van stapel lopen, dus ik was voorzichtig geworden. Erg voorzichtig. En op de één of andere manier had ik nieuwe activiteiten ondernemen gekoppeld aan meer uren er bij hebben op een dag. Omdat ik nog steeds op de 5 á 6 uur zat, deed ik nog steeds dezelfde dingen en die was ik eigenlijk helemaal zat.
Toen dat helder was ben ik gaan bedenken wat ik zou willen doen. Zo heb ik afgelopen weekend voor het eerst in jaren weer zelf gekookt! Ik vond het niet alleen leuk om te doen, ik vind het ook fijn om weer een stukje zelfstandigheid terug te krijgen. Ook heb ik weer met vriendinnen wat leuks kunnen doen en ik heb nu weer het gevoel dat ik leef.

Wat ik trouwens lastig vind aan meer bezigheden hebben, maar dezelfde hoeveelheid tijd houden: ik heb voor alles in principe minder tijd. En dan duurt het soms dus langer voordat je iets af hebt, je doel hebt bereikt. Maar goed, ik ga nu dus leren dat ik net zo hard mag genieten van de reis zelf als van het einddoel. En onderweg ga ik heerlijk mijn overwinningen vieren!

Een gedachte over “Ingewikkeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s